Greenland map

Kulusuk. En bygd og en Lufthavn på Grønlands østkyst

Alfis homepage

Velkommen til min hjemmeside

Kulusuk. En bygd på Grønlands østkyst. Indfaldsvejen til hovedbyen Tasiilaq, via lufthavnen  Kulusuk,  der er Østgrønlands travleste lufthavn. Især i højsæsonen primo juni til medio september. I denne periode besøges Kulusuk af ca. 4000 turister, hvilket har stor betydning for bygdens godt 300 indbyggere.

Kulusuk er en lille bygd. Her flænses nyfangede sæler mellem små farvestrålende huse, for fangst er stadig en væsentlig indtægtskilde for mange af indbyggerne. Børnene leger drabelige fangstlege i strandkanten, og måske ser du en af byens gamle fangere give opvisning i traditionel kajak.

Østgrønland  er på mange måder en kontrast til Vestgrønland. Sproget og mentaliteten er anderledes, hvilket naturligvis skyldes den isolerede beliggenhed.  På trods af de forholdsvis mange turister, der hver sommer besøger stedet, så er både bygden og området bemærkelsesværdigt uberørt af indflydelse udefra. De grønlandske traditioner lever således i bedste velgående, og man kommer ganske tæt på dagliglivet.

Siden er under stadig redigering.

 

Udgives og redigeres af:

 

Alf Skovdal Friis

3915 Kulusuk

Grønland

 

Sidst redigeret:

 d. 12-08-2012 09:49

 

Kulusuk er distriktets næststørste bygd med ca. 325 indbyggere.

 

Bygden var før i tiden den tættest befolkede ø i Ammassalik området. I 1930 boede der 165 mennesker i Kulusuk bygd til sammenligning med kun 112 i Tasiilaq.

 

Hvornår de første bosættelser fandt sted vides ikke nøjagtigt, men den første kirke i Kulusuk blev bygget i 1908, og i 1922 blev den nuværende kirke bygget, af strandede søfarer, af strandingsgods.

 

De ældste generationer af befolkningen, voksede op under næsten stenalderagtige forhold. Først da amerikanerne bragte deres teknologi og udstyr til øen i 1958, for at bygge den nu nedlagte radarstation på toppen af øen, ændredes befolkningen levestil sig langsomt til nutidige forhold.

 

 

Kulusuk bygd

Kirken i Kulusuk